POZOR POMEMBNO obvestilo za večosebne družbe in društva

15.01.2018

[POZOR - POMEMBNO - POSLOVNI SUBJEKTI in DRUŠTVA - POZOR]

Do 19. januarja 2018 (to je že ta petek!) morate v register dejanskih lastnikov spletne aplikacije AJPES-a vnesti podatke o dejanskih lastnikih in zastopnikih.

Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (Ur. l. RS, št. 68/16) namreč določa obveznost vpisa podatkov v register dejanskih lastnikov tako za poslovne subjekte, kot tudi za društva. Vsa društva morajo v register dejanskih lastnikov, ki ga upravlja AJPES, do 19. januarja 2018 vpisati podatke, ki jih določa Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma v 45. členu.

Ti podatki so:

Podatki o poslovnem subjektu:

- ime podjetja, naslov, sedež, matična in davčna številka ter datum vpisa poslovnega subjekta – za poslovne subjekte, vpisane v Poslovni register Slovenije,
- ime podjetja, naslov, sedež, davčna številka in datum vpisa v davčni register – za poslovne subjekte, ki niso vpisani v Poslovni register Slovenije.

Podatki o dejanskem lastniku (v primeru društev je to fizična oseba, ki zastopa društvo, torej zakoniti zastopnik posameznega društva, običajno je to predsednik):

- ime in priimek, naslov stalnega in/ali začasnega
prebivališča, datum rojstva, davčna številka, državljanstvo, datum vpisa dejanskega lastnika v register.

Vpis za samostojne podjetnike in enoosebne družbe ni potreben.

Vpis podatkov v register dejanskih lastnikov se izvede preko spletnega portala AJPES, in sicer na naslednji spletni strani

https://www.ajpes.si/eRDL.

Kljub prizadevanju raznih zvez in unij, da bi AJPES podatke za društva prenesel iz poslovnega registra Slovenije, prizadevanje ni obrodilo sadov.

Našim strankam smo že pred časom poslali pooblastila in v njihovem imenu vpis opravili mi. Ker pa iz raznoraznih komunikacij in pogovorov opažamo, da s tem niso seznanjeni vsi, niti nekatere računovodje, kaj šele zastopniki društev in poslovnih subjektov - vam v izogib plačilu kazni toplo priporočamo, da to uredite takoj. Časa imate še nekaj dni, a dovolj.

Kot zanimivost - do petka, 12.01.2018, torej teden dni pred rokom, je bilo vpisanih zgolj 14% vseh, ki morajo biti vpisani do 19.01.2018...

Kazni? Mhm, tudi to vemo...med 6 in 60 tisoč evri za pravno osebo ter med 400 in 2000 evri za odgovorno osebo. Svetujemo, da to zahtevo, ne glede na to, kako bizarna se vam zdi - vseeno opravite...

#sharingiscaring #Coffou

 

HITRO OPOZORILO - EBN European Business Number

24.10.2017

HITRO OPOZORILO

Tokrat opozarjamo, da je spet tu obdobje, ko ste, prejemate ali pa še boste prejeli pošto EBN - European Business Number.

Ker pošta deluje precej uradno in ker je naveden tudi skrajni rok, se pošte marsikdo ustraši in jo izpolni, spregleda pa podatek, da ga bo objava v imeniku davčnih zavezancev Evrope (KI NIKAKOR NI OBVEZNA!) veljala 771€. Skratka - ne nasedajte!

Predlagamo, da pošto, ki jo prejmete in izgleda precej uradno in resno - preprosto pospravite v okrogel fascikel - koš za smeti, naravi bolj prijazno pa bo, če prispelo pošto reciklirate...namesto evropskemu imeniku pa kak evro raje naklonite preko SMS z napisom SVET5 ali BOTER5 na 1919...

Predlagamo vam lep in uspešen delovni dan!

RS Coffou

#sharingiscaring #Coffou #SVET5 #BOTER5

 

Danes je lep dan, da postanete #nulapet donatorji...

30.11.2016

December in njega vzdušje, prižigi lučk, stiski rok, objemi, druženje z najbližjimi in prijatelji ter dobra voščila so tik pred vrati. Nedvomno bo ta mesec hkrati tudi bolj poln dobrodelnosti, kot katerikoli drugi mesec...

Tokratni zapis je namenjen prav vsaki osebi, ki oddaja dohodninsko napoved. Naravnost neverjeten in hkrati zastrašujoč se nam namreč zdi podatek, da kar 60% (da, šestdeset odstotkov) Slovencev ne izkoristi priložnosti, da pol odstotka svoje dohodnine odstopi organizaciji v javnem interesu. Tako v državnem proračunu vsako leto ostane skoraj 5 milijonov evrov, ki bi jih take in drugačne organizacije, ki delujejo na zelo zategnjenih proračunih in pretežno na brezplačnem delu prostovoljcev - mnogo bolje porabile za svoje delovanje. Delovanje v javnem interesu, torej interesu javnosti, čigar del je prav vsak izmed nas...

Akcija #nulapet opozarja prav na to, da smo lahko dobrodelni tudi z našim 0,5% dohodnine...

Morda si bo z vašim #nulapet lokalno gasilsko društvo lažje kupilo nov tovornjak ali novo opremo...morda bo gledališka predstava kulturnega društva ugledala luč sveta in razveselila gledalce...morda bo kako športno društvo lažje in kvalitetneje izpeljalo športni dogodek ali pa dogodek za otroke in jim tako narisalo nasmeh na obraz...možnosti je ogromno...več ali manj vse te aktivnosti opravljajo prostovoljci, brezplačno...zakaj jih ne bi podprli pri njihovem delovanju?

Smo torej za, da letos vsi skupaj nekaj spremenimo in naredimo nekaj v tej smeri? Da smo dobrodelni in nas to praktično nič ne stane? Mi smo za.

Vse podatke kako, zakaj, kje in komu najdete na zelo povedni spletni strani www.dobrodelen.si - nameščen je tudi iskalnik upravičencev s katerim poiščete prejemnika, ki bi ga radi podprli...

Naša izbira?

Društev v Škofji Loki #LokaRepublika , ki delajo zelo dobro - je zares veliko, takih s statusom v javnem interesu pa manj. Ker po svojih zmožnostih precej projektov in društev podpiramo tekom celotnega leta, bodo naše podpore v obliki #nulapet tokrat deležni Gasilska enota Škofja Loka in pa Športno društvo Utrip iz Zminca.

Kakšna pa bo vaša izbira? Zagotovo bo pravilna! :)

Želimo vam prijeten december!

P.S.: Pa ne pozabite na obisk v zadnjem tednu decembra - tako kot vsako leto bodo tudi letos naša vrata odprta prav vsem strankam, podpornikom in simpatizerjem. Več info - kmalu. :)

Predlagamo vam prijeten dan,

ekipa RS Coffou



 

Stran 1 od 10