Kako znižati stroške in privarčevati kakšen evro?

21.11.2012

Vprašanje iz naslova se pojavlja vedno pogosteje. Pa naj gre za lastnike podjetij, samozaposlene ali posameznike/družine. Običajno strankam in prijateljem odgovorimo z vprašanjem, kdaj so nazadnje zamenjali banko; zamenjali dobavitelja električne energije; satelitsko/kabelsko tv oz. internet ponudnika; ponudnika mobilne telefonije. Navedene »stroške« smo izbrali, ker dandanašnji tangirajo vse omenjene v začetku, od podjetij do družin.

V večini primerov je odgovor na naše vprašanje – nikoli in zakaj da je to pomembno... Slovenci smo res fenomen. Vse naštete ponudnike izredno redko zamenjamo.

Ponudbe bank v našem podjetju www.coffou.si spremljamo redno, do dvakrat letno naredimo primerjavo med njimi in primerjavo za lažjo odločitev predložimo našim strankam, če izkažejo interes za naš nasvet. Razlike med bankami so presenetljive. Seveda univerzalnega ključa katero izbrati - ni. Nekatere so v prednosti pri nekaterih storitvah, druge pri drugih. Izbrati je potrebno tisto, ki nam najbolj ustreza glede na naše poslovanje in obseg le tega (kredite in depozite tokrat pustimo ob strani).

Medtem ko je odprtje računa običajno brezplačno, so že pri mesečnem vodenju računa razlike (konkretno za poslovne uporabnike) precejšnje. Razpon za samozaposlene je med »brezplačno« in 10,00€, za družbe med »brezplačno« do 15,00€ mesečno. Letna razlika 120€– 180€, torej. Zgolj pri vodenju računa. Mesečni strošek za e-banko znaša med »brezplačno« do 8,35€ mesečno. Ponovno - 100€ letno. Razlike med e-nalogi se morda zdijo majhne, a ko naloge na letni ravni pomnožimo s sto, postanejo razlike precejšnje. Razpon 0,60€ do 1,33€ - pri stotih nalogih pomeni 73€ razlike. Še huje je pri nalogih, oddanih na okencu. Razlika med 2,00€ in 4,50€ pri stotih nalogih pomeni 250€. Za izpisek vam banke vzamejo med 0,45€ in 1,30€…sto nalogov letno…razumete? Naše bistvo je – poglejte katere bančne storitve potrebujete za vaše poslovanje, naredite si izračun, naredite primerjavo, privarčujte. Kot vidite, se da zgolj z menjavo banke na letni ravni privarčevati par sto evrov. Kar je morda več, kot stane naše računovodenje za vaše podjetje na letni ravni. Ne verjamete? Zahtevajte našo ponudbo!

Če nadaljujemo z električno energijo – ste si že ogledali tole stran? http://www.gen-i.si/ Na strani najdete vmesnik, kamor vnesete trenutno porabo pri obstoječem dobavitelju in ceno, ki bi jo plačevali, če bi bil vaš dobavitelj gen-i. Lahko vam zaupamo, kakšna je razlika v našem primeru - 40€ mesečno. 480€ letno. Vredno razmisleka? Vredno parih klikov?

Satelitska/kabelska/internet/telefonija/mobilna telefonija. Ker ne vemo, koliko vam prvi dve pomenita in za poslovne uporabnike niti nista pomembni, se bomo osredotočili zgolj na internet in telefonijo. V letošnjem letu smo zamenjali ponudnika (t.i. nacionalni interes) za konkurenčnega. Do prestopa smo za eno digitalno in eno analogno telefonsko številko, POS terminal ter internet s hitrostjo 256Kb/1Mb ter 4 e-predale plačevali okoli 54,00€ mesečno. Ob prestopu smo obdržali obe obstoječi številki, POS je sedaj IP-POS, naročili smo dodatni dve telefonski številki, faks številko ter dobili hitrejši internet 1Mb/8Mb (torej 4x hitrejši). Za vse našteto plačujemo 47,00€ mesečno. Ja, pravilno ste prebrali, za boljšo in obširnejšo storitev plačujemo na letni ravni dobrih 80€ manj.

Ustavili bi se še pri mobilni telefoniji. Tukaj bi v prvi vrsti opozorili na premislek, ali res potrebujete t.i. DATA paket oz. mobilni internet, ker le ta ni poceni. Gledano realno – danes wi-fi omrežje najdete skorajda povsod, internet imate doma in v službi. Ob kavi v priljubljeni kavarni ste povezani na njihov hotspot. V mestnih središčih prav tako. V kolikor brez interneta izven navedenih mest enostavno ne zmorete, potem ga vsekakor vzemite. V kolikor bi šlo tudi brez mobilnega interneta, pa to, na mesečni ravni (pravkar preverjeno pri zelenih) pomeni med 6,00€ in 45,00€ mesečno. Ali 72,00€ – 540,00€ letno. Zgolj za en telefon.

Bistvo našega pisanja? Vsako leto spremljajte vaše izdatke, primerjajte ponudbo vaših ponudnikov s konkurenco, menjajte - če se izkaže, da je konkurent ugodnejši. Pokazali smo vam, da lahko na letni ravni privarčujete plačo ali dve. Malo? Za nekatere morda, za večino pa ogromno.